Hvad er Fuld Spectret Dagslys?

En kort historie om fuld spektret belysning

 

Den oprindelige idé om fuld spektret lys går over 50 år tilbage i tiden. I begyndelsen af det tyvende århundrede, forskede den amerikanske flåde i metoder til at bekæmpe sygdomme, som ofte optrådte på ubåde, hvor der ikke var naturligt dagslys til rådighed for besætningen i mange dage, uger - eller endda måneder.

Til sidst fandt NASA en løsning ved at skabe det første lysstofrør med naturlig dagslys simulering tilsat en anelse afbalanceret UV for at hjælpe besætningen så de forblev raske, selvom de ikke havde adgang til rigtigt dagslys.

I begyndelsen af 1950'erne blev Dr. John Ott et kendt navn da han udtænkte en måde at fange væksten af planterne i slowmotion til Walt Disney's produktioner, der skulle filmes indendørs. I første omgang, undlod planterne at producere blomstrer, og døde selv på grund af utilstrækkelig dagslys eksponering, og dette førte til oprettelsen af en nyt belysnings sortiment, udviklet specielt til dette formål.

I starten havde kun få råd til de dyre rør, der blev foretrukket til disse specifikke formål, men i dag er lysrørene blev tilgængelig for de fleste mennesker.

Hvor mange produkter, kender du, der kan gøre sådan en stor forskel for dit liv og noget så simpelt og let som at ændre nogle lyspærer i dit hjem eller på kontoret?


Analysering af Viva-Lite®´s lys spekter

Fuld Spektret Lys bogstaveligt betyder "Solens fulde lysspekter, der når ned til os på jorden". Det har udviklet sig igennem millioner af år og i henhold til denne særlige baggrund, ville man kunne forvente at dette spekter ville være ideel, afbalanceret og sundt for det menneskelige sind og krop.

Og sikkert er det. Alle kender forskellen på, hvordan vi føler på en klar solskinsdag i forhold til de stemnings udsving, vi støder på når dagen er mørk og grå. Årsagen til dette er forskellen i spektret mellem sollys og kunstigt lys.

Når vi ser på en lampe vi tror giver hvidt lys, betyder det ikke, at dens lys spekter faktisk omfatter alle regnbuens syv farver.

Det er velkendt, at millioner af farver produceret af TV og computer skærme kun er genereret af en kombination af de tre farver (R) ød, (G) røn og (B) lå. Men da vi ikke er i stand til bevidst at se det faktiske spekter bag en lyskilde, er vi tilbøjelige til ikke at sætte spørgsmålstegn ved det, og er derfor ikke altid klar over, at fælles for de fleste lysrør og energibesparende lamper er, at de kun har toppen af de tre farve (RGB) - de resterende områder, hvor Viva-Lite® viser farver, er mørke.

Men for at se og føle sig godt tilpas, har vi brug for alle bølgelængder af lys. Målet med Viva- Lite® er derfor at tilbyde kunderne en afbalanceret lyskilde, herunder et kontinuert spekter, på en ikke for høj og ikke for lav farvetemperatur og farvegengivelse så tæt på solens som muligt.

Light Spectrum Comparison Spektret af almindelige dagslys lamper (3-pulver lysrør) er diskontinuert. Områder, hvor Viva-Lite® har farver, er de mørke.
Spektret af Viva-Lite® er fuld spektret kontinuert og alle bølgelængder af synligt lys er til stede.


„Lys er usynlig, det er derfor, vi tager det for givet, men når man kigger bag forhænget i hvidt lys og ser alle farver i spektret, da indser man pludseligt, at: hvidt er ikke = hvidt."


Margit Brusda, medstifter Viva-Lite®


Hvorfor det betyder noget med et bedre lysspekter

Vores dagligdag har ændret sig væsentlig i de sidste 100 år, både på arbejde og i fritiden. Tidligere arbejde flest mennesker udendørs, - f.eks. landarbejdere – hvor naturlig dagslys var det normale. Vi opholdte os omkring 90 % af vores vågne tid udendørs, og kun 10 % eller endnu mindre indendørs.Sådan er det ikke idag:

  • Arbejde og livsstil har ændret sig. Vores arbejde foregår for det meste indendørs.
  • Kontorer,hjem,indkøbscentre etc.,er bygget meget ener- gieffektive, med vinduer der ikke lader dagslyset slippe ind.


Fakta er, at vi idag bruger langt mindre end 10 % af dagen ude i naturligt dagslys, og får derfor ikke den nødvendige „dosis“ af dagslys, der skal til for at vi føler os godt tilpas.Alle kender forskellen på, hvordan vi føler på en klar solskinsdag i forhold til de stemningsudsving, vi støder på, når dagen er mørk og grå.Årsagen til dette er forskellen i spektret mellem sollys og kunstigt lys.Almindelige pærer, sparepærer og lysrør, indeholder ikke det naturlige dagslyset spekter, det gør Viva Lite.


"Vi har omsider indset, at lyset er en „fødevare“ som normal mad , og ligesom ensidig kost gør os syge,gør forkert / dårlig belysning det samme, hvorimod rigtige velafbalanceret belysning kan bevare vores helbred.Forskning på dette område har gjort betydelige fremskridt, men der er stadig meget at nå."

J.OTT : Risiko faktor ved kunstigt lys-Stress på grund af forkert belysning.

 

Når det drejer sig om UV eksponering, må man ikke glemme, at alt afhænger af hvor store doser man modtager.Et absolut minimum, er 15 minutters solskin, for at vores daglige dosis af D3 vitaminer er opnået, men selv dette , er svært formange at nå i vores industrialiserede samfund. Denne mangel menes at føre til en række kroniske og udbredte sygdomme, som f.eks. knogleskørhed*.

"Mange medicinske undersøgelser har vist, at en række af kroppens funktioner har behov for et minimum af UV lys stråling, for at fungere tilfredstillende."


K.Staniek : TWILIGHT- økologi kunstig lysstyrke

 

Uanset hvilket Viva Lite produkt du vælger, er lyset sammensat så tæt på det naturlige dagslys som det er muligt. Afbalanceret UV og en farvegengivelse der er > 95 og farvetemperatur på 5500 Kelvin grader.


Ud over en spekter analyse, så prøv at se på farvetemperaturen (målt i Kelvin grader) her ses det tydeligt, at Viva-Lite® fuld spektret lys er næsten identisk med sollyset:

 

Foto af maleri taget under normal energi besparende lys med farvetemperaturen 3000 Kelvin grader (glødepærer = 2800 Kelvin grader). Foto af samme maleri taget i Viva-Lite® fuld spektret dagslys,5.500 Kelvin grader.


"Anvendelse af unaturlig lys ( alm.glødepærer,sparepærer og alm. lystofrør) har indflydelse skoleelevers depressive adfærd i vintermånederne( humørsvingninger,manglende energi,øget appetit,irritabilitet,øget følelse af frygt, somudtryk for sæson beslægtede følelsesmæssige forstyrrelser, SAD / vinterdepression) som påvirker deres motivation til at lære Ved fuldspektret belysning (Viva Lite ) forsvandt disse symtomer."


W. Tithof: Virkningen af fuld spektret lys på skoleelever. Afhandling om :Depression som en faktori studerendes Indlæring (Waiden University)


Find ud af mere:


Vi håber du har nydt besøget på vores hjemmeside og vil være glad for dine kommentarer.

*for yderlige information og efterforskning omkring konsekvenserne af D vitamin, se her: Dr. Holwick's homepage.

ord pic
day_pic
viva_pic

Sammenligning af spekter


Standard Tre pulver lysrør


Sol lys


Viva-Lite® Lyskilder


En kort sammenligning viser betydelige underskud i lys spektret i normale energibesparende lamper og lysrør i forhold til solen. Hvorimod Viva-Lite® Fuld Spectret Lys afbalancer disse underskud ved hjælp af en højt specialiseret fremstillingsproces.
Ordliste

Kelvin:

RA/CRI:
Tri-Phosphor:

Se komplet ordliste her...